Till innehåll på sidan

Komtek - Tekprenören

I detta material får du ett färdigt upplägg för att träna dina elever i problemlösning med hjälp av teknik. Uppgifterna sker fysiskt i klassrummet.

Ni har precis blivit Tekprenörer. En Tekprenör har egenskaper som kreativitet, nyfikenhet, initiativförmåga, kritiskt tänkande, ansvarstagande samt samarbets- och kommunikationsförmåga. Tillsammans har ni alla de här egenskaperna i ert klassrum. Tekprenörens uppgift är att hitta problem eller utmaningar och lösa dom med teknik. Man får börja med något litet och sen ta sig an större utmaningar ju mer man har lärt sig.

Det här är ett idealiskt tillfälle att prata om de olika egenskaper som finns representerade i klassen. Någon har superfantasi, någon är stark i matematik, någon har världens bollkontroll, någon sjunger jättebra, någon har otrolig uthållighet när det gäller att testa sig fram till lösningar, någon är en jättebra ledare, någon är bra på att medla osv. Tänk vad ni kan åstadkomma när ni tillsammans använder denna kombination av egenskaper.

Ta del av lärarhandledningen, presentationen och stödmaterialet till höger.

Årskurs
Årskurs 1-3
Ämne
Teknik
Tidsåtgång
60+ min
Deltagare
Grupp
Typ
Fysisk upplevelse
Upphovsmakare
KomTek
Originaltitel
Tekprenören och de försvunna trapporna
Kopplat till läroplan LGR 22

Centralt innehåll i ämnet Teknik för årskurs 1-3

Teknik
Teknik, människa, samhälle och miljö
  • Några föremål och något tekniskt system i elevernas vardag, hur de är anpassade efter människans behov samt hur de har förändrats över tid.
Tekniska lösningar
  • Hur några föremål i elevernas vardag används och fungerar. Enkla mekanismer, till exempel i verktyg och leksaker av olika slag. Begrepp som används i samband med detta.
  • Material för konstruktionsarbete. Materialens egenskaper och hur materialen benämns och kan sammanfogas.
Arbetsmetoder för utveckling av tekniska lösningar
  • Undersökande av hur några föremål i elevernas vardag är utformade och hur deras funktion kan förbättras.
  • Egna konstruktioner där man använder enkla mekanismer.
  • Dokumentation av tekniska lösningar: skisser, bilder, ord samt enkla fysiska och digitala modeller.