Till innehåll på sidan

Plundring - en utställning i VR

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om nazisternas plundring under Förintelsen. Den största plundringen som skett i världshistorien.

Om utställningen

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor.

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Rekommenderad åldersgräns

Den rekommenderade åldersgränsen för VR utrustning är 13 år. Med målmans godkännande är åldersgränsen 10 år.

Användarguide

För att ta del av denna upplevelse i XR, behöver du:

  • tillgång till ett VR-headset
  • ett Meta kontor så du kan ladda ner upplevelsen

Behöver du hjälp eller söker mer information om Meta-konto, konfigurering och installation av appar kan du läsa mer här: Meta Store Hjälpcenter

Årskurs
Årskurs 7-9
Ämne
SO
Typ
VR
Upphovsmakare
Forum för levande historia
Originaltitel
Plundring - en utställning i VR
Koppling till läroplan LGR 22

Centralt innehåll i ämnet historia, samhällskunskap och svenska för årskurs 7-9

Historia
Imperialism och världskrig, cirka 1850-1950
  • De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.
Demokratisering och ökad globalisering, cirka 1900 till nutid
  • Analys av historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur individer och grupper använder historia för att kritisera samtida fenomen och påverka våra föreställningar om framtiden.
  • Tolkning av historiska källor från tidsperioden och granskning utifrån källkritiska kriterier.
Samhällskunskap
Rättigheter och rättsskipning
  • De nationella minoriteterna judar, romer, urfolkets samerna, sverige-finnar och tornedalingar: kultur, historia och rättigheter.
Svenska
Texter
  • Texter som kombinerar ord, bild och ljus samt texter i digitala miljöer.
Fungerar inte upplevelsen?