Till innehåll på sidan

Upptäck Mexikos fascinerande historia

Utforska delar av Mekos spännande historia. Resa i tiden från Olmeker till kampen för självständighet via Maya, Azteker och Conquistadorer.

Mexikos minnen är en digital tidslinje som går att utforska med laptop eller i VR. Här har vi byggt samman historia och museiföremål i ett interaktivt drama. Upplevelsen kan användas fritt för att ge en översikt över en lång och komplex historia eller användas för att ge en introduktion till vidare fördjupning i teman såsom Mexikos ursprung och högkulturer/ komplexa samhällen i Mesoamerika/Kolonisation och mötet med Spanien och Europa/Självständighet och revolution.

Mexikos historia tangerade många mål i högstadiets läroplan för historia och tillhörande material är anpassat för skolan i en digital tidslinje. Plattformen blir dessutom en god resurs för många av kursplanerna i moderna språket spanska. Mexiko är det största spansktalade landet i hela världen och kunskap om dess historia och kultur blir då relevant.

Till denna upplevelsen ingår fördjupningsmaterial som är tänkta att användas för förberedelse eller fördjupning av spelets olika delar.

Mexikos minnen är ett delprojekt i utställningen Viva México som finns på Världskulturmuseet 2022 - våren 2023 och därefter flyttas till Etnografiska museet i Stockholm från och med hösten 2023. Materialet är granskad av Christian Isendahl Professor i arkeologi och universitetslektor Daniel Andersson F.D religionshistoria, båda vid Göteborgs universitet.

Användarguide

  • Denna upplevelse fungerar både på dator och surfplatta.
  • För att ta del av denna upplevelse i XR, behöver du ha tillgång till ett VR-headset samt WiFi anslutning.
Årskurs
Årskurs 7-9
Ämne
Teknik,SO
Tidsåtgång
30+ min
Deltagare
Individuell
Typ
VR,Webb
Upphovsmakare
Världskulturmuseerna
Originaltitel
Mexikos Minnen
Koppling till läroplan LGR 22

Centralt innehåll i ämnet teknik och historia för årskurs 7-9

Teknik, människa, samhälle och miljö

  • Internet och några andra globala tekniska system samt deras fördelar, risker och begränsningar
  • Hur tekniken möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer

Historia

Samhällsomvandlingar: framväxten av civilisationer och industrisamhällen
  • Framväxten av högkulturer i olika delar av världen, till exempel i Afrika, Amerika och Asien. Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.
  • Europeisk kolonisation och slavhandel. Konsekvenser av detta för människor och kulturer samt för det ökade globala handelsutbytet mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.
  • Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika orsaker till industrialiseringen och konsekvenser av denna för människor och miljö.
  • Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.
  • Tolkning av historiska källor från någon tidsperiod och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.
  • Analys av historiebruk kopplat till någon tidsperiod, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.
Imperialism och världskrig, cirka 1850–1950
  • Europeisk nationalism, imperialism och framväxten av olika former av demokrati och diktatur.
Forna civilisationer, från förhistorisk tid till ca 1700
  • Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till
    exempel i Afrika, Amerika och Asien.
    Vad historiska källor från ngn högkulturer, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Moderna språk

Undervisningen i ämnet moderna språk ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i målspråket och kunskaper om områden och sammanhang där språket används. I mötet med talat språk och texter ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att sätta innehållet i relation till egna erfarenheter, livsvillkor och intressen. Undervisningen ska även ge eleverna möjligheter att utveckla förståelse av olika livsvillkor samt kulturella sociala förhållanden i områden och sammanhang där språket används. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för språk och kulturer och förmedla nyttan av språkkunskaper.

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla:
  • Förståelse av kulturella och sociala förhållanden i olika sammanhang och områden där språket används.
Kommunikationens innehåll
  • Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används, även i jämförelse med egna erfarenheter och kunskaper.
  • Målspråkets utbredning i världen
Fungerar inte upplevelsen?