Till innehåll på sidan

Modda Sörmland välkomnar en STEM-strategi för Sverige

En STEM-strategi för Sverige presenterades av utbildningsminister Johan Pehrson den 25 februari 2025. Modda Sörmland ser särskilt positivt på det tydliga budskapet kring vikten av att redan från ung ålder stimulera intresset för teknik, matematik och naturvetenskap. Modda Sörmland, tillsammans med våra noder, samarbetspartners, lärare och elever, välkomnar den nyinsatta STEM-delegationen till Sörmland för att ta del av lärdomar och erfarenheter från vår satsning på upplevelsebaserat lärande med XR i hela grundskolan.

En kvinnlig lärare vägleder 2 barn under en tekniklektion

För att säkerställa Sveriges fortsatta utveckling som ett ledande ingenjörsland krävs att fler väljer att studera STEM-ämnena – naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik – på högskolenivå. För att uppnå detta mål har regeringen tagit fram en övergripande STEM-strategi som omfattar hela utbildningssystemet, från förskola till forskarutbildning.

Vi ser särskilt positivt på strategins fokus på grundskolan, eftersom det är här intresset för teknik, matematik och naturvetenskap ofta minskar. Forskning visar att intresset för dessa ämnen sjunker från mellanstadiet till högstadiet, särskilt bland flickor. Samtidigt är det i grundskolan som fröet till framtida studie- och yrkesval sås. Genom att tidigt stimulera intresset för STEM-ämnen kan vi bidra till att fler får upp ögonen för och väljer dessa inriktningar senare i livet.

Några särskilt intressanta mål och insatser i STEM-strategin som berör barn och unga samt grundskolan, och därmed även Modda Sörmlands verksamhet:

Högre prestationer i matematik:

Regeringen har satt målet att minst 15 % av eleverna i PISA 2033 ska vara högpresterande i matematik (nivå 5 eller högre). För att nå dit krävs insatser som stärker elevernas grundläggande kunskaper redan från lågstadiet.

Stärkt undervisning i grundläggande färdigheter:

Fokus läggs på att utveckla god läsförmåga tidigt eftersom den är grundläggande för lärande i alla ämnen, särskilt matematik.

Kvalitetshöjande åtgärder i förskolan:

För att skapa bättre förutsättningar redan från början förstärks statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan. Fortbildning och minskade barngrupper är prioriterade insatser.

Stärkt lärarkompetens och fortbildning:

Regeringen lanserar ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare, och förstärker satsningen på fortbildning inom matematik, naturvetenskap och teknik. Samtidigt görs en särskild satsning på ämnesdidaktisk fördjupning i barns språkläs-, skriv- och matematikutveckling.

Förbättrade läromedel och lärarhandledningar:

Statsbidrag till läromedel och lärarhandledningar säkerställer att undervisningen vilar på kvalitetssäkrat material anpassat för olika åldrar.

Anpassade läroplaner och mer undervisningstid i kärnämnen:

Regeringen utreder en tydligare kunskapsinriktning i läroplanerna och planerar att ge mer tid till naturorienterande ämnen genom att ta bort elevens val, för att säkerställa att alla elever får tillräcklig undervisning i matematik och naturvetenskap.

Ökade möjligheter till spetsutbildningar och snabbare studietakt:

Elever ges fler möjligheter att läsa på högre nivå och i snabbare takt inom matematik och naturvetenskap, vilket kan bana väg för framtida ingenjörsstudier.

Främjande av intresse och inkludering:

STEM-strategin lyfter behovet av att minska könsbundna studie- och yrkesval. Ett särskilt fokus läggs på flickors teknikintresse, som i nuläget ligger betydligt lägre än pojkars. 31 % av flickorna tycker att teknik är roligt i mellanstadiet, jämfört med 53 % av pojkarna. Bland flickor med toppbetyg i matematik i årskurs 9 är det endast 1 av 7 som väljer en ingenjörsutbildning.

Science centers, samverkan näringsliv och upplevelsebaserat lärande:

Regeringen vill stärka samarbetet mellan skolor och företag samt investera i science centers och andra initiativ som främjar barns och ungas intresse för teknik och naturvetenskap. Här ser vi ett tydligt sammanhang mellan Modda Sörmlands satsningar och de nationella ambitionerna.

Modda Sörmland – ett konkret exempel på strategin i praktiken

Modda Sörmland arbetar redan idag med flera av de insatser som lyfts i STEM-strategin. Genom våra lokala noder spridda över hela Sörmland skapar vi tillgängliga miljöer där barn och unga får utforska teknik, matematik och naturvetenskap på ett engagerande och upplevelsebaserat sätt. Med hjälp av upplevelsebaserat lärande och XR-teknik (extended reality) och AI tar vi in komplexa koncept i klassrummet och gör dem levande och begripliga.

Vårt labb erbjuder kvalitetssäkrade XR-upplevelser kopplade till läroplanen, där elever exempelvis kan besöka yttre rymden, lösa matematiska problem i en interaktiv värld eller uppleva historiska händelser i realtid. Genom att engagera barn och unga tidigt skapar vi grogrunden för ett ökat intresse för STEM-ämnen och framtida karriärval inom dessa områden.

Vår målsättning är att alla barn, oavsett bakgrund och kön, ska känna sig inkluderade och ha möjlighet att utforska STEM på sina egna villkor, idag och i framtiden.

En inbjudan till STEM-delegationen

Modda Sörmland ser fram emot att följa regeringens arbete med den nya STEM-strategin och välkomnar den nyinrättade STEM-delegationen till Sörmland. Vi vill gärna dela våra lärdomar och erfarenheter kring hur upplevelsebaserat lärande med XR och strategiska samarbeten kan bidra till att stärka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap redan från grundskolan.

Vi tror att det är i lokala initiativ som Modda Sörmland, som strategin kan få verklig effekt och skapa långsiktiga förändringar för framtidens arbetsmarknad. Välkomna till Sörmland för att se hur vi redan idag bidrar till att stimulera nästa generations intresse för teknik, matematik och naturvetenskap.

Publicerad: 24 feb. 2025Publicerades den 24 februari 2025

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter