Till innehåll på sidan
En par XR glasögon på ett bord

Flens biblioTEK

Flens biblioteks fysiska och virtuella rum för digitalt växande.

Modda Sörmland köpte in VR-utrustning till ett bibliotek per kommun. På så sätt kan VR biblioteken tillgängliggöra modern XR teknik utan att skolan eller privatpersoner behöver investera i egna VR-glasögon i ett första skede. I Meningsfulla Flens biblioTEK kan du:

Uppleva

Det bästa nätet har av underhållning: Kraftfulla datorer, VR-headsets och spelkonsoler. Fantastiska spel, digitala upplevelser, konstiga saker, roliga saker och fantastiska upplevelser på nätet och i virtual reality.

Utforska

Finns det nåt du vill veta så finns det på nätet. Men det kan vara svårt att hitta rätt. Vi hjälper dig att lära dig hur du själv kan avgöra vad som är sant och falskt och vi hjälps åt att hitta det mest spännande att höra, läsa och se - med allt från dinosaurier, rymden och allt knasigt som hänt, till farliga djur, kpop-dans, årets trikåbyxa och mycket, mycket mer.

Skapa

Utveckla dina idéer hos oss! Vill du göra bilder, filmer, spel, podcasts, skriva, skapa hologram och 3d-modeller eller något helt annat? Det du har i ditt inre, hjälper vi dig att plocka fram. Vi försöker skapa så goda möjligheter som möjligt, så att det blir din fantasi som sätter gränserna - inte biblioteket.

Träffas

Flens biblioTEK är en plats där alla är välkomna. Träffa likasinnade eller meningsmotståndare i Flen eller någon annanstans i världen. Väx tillsammans med andra och häng med en kusin i Tel-Aviv, skaffa kompisar i Paris eller rap-battla med New York. Hos oss är det tryggt och kul. Vi lär dig också hur man kan skydda sig själv och vad man kan göra om man skulle råka ut för något obehagligt på nätet.

Laddar karta
Flens bibliotek

Drottninggatan 3

642 23 Flen

Aktuellt hos noden

Denna nod erbjuder aktiviteter som du kan uppleva fysiskt eller digitalt. Nedan listas dessa aktiviteter och hur du gör för att ta del av upplevelsen.

Utlåning av utrustning

I Flens biblioTEK har du möjlighet att låna:

  • Fem kraftfulla datorer med möjlighet att koppla in ratt, växelspak och fotpedaler eller handkontroll (xbox). Tillgång till spel via Steam och Xbox, samt möjlighet att redigera ljud och video och mycket annat.
  • En Xbox-Series S-konsol med möjlighet att till exempel spela spel, dansa eller hålla frågesport med upp till fyra personer samtidigt.
  • Två VR-headsets av typen Meta Quest 3 med möjlighet att spela spel, möta andra, besöka interaktiva utställningar etc.
  • Ett Mixed Reality Headset av typen HoloLens 2 där du kan utforska framtidens holografiska teknik i världens enda holografiska operativsystem. Flen är det första biblioteket i Sverige att erbjuda denna teknik.
  • Podcast-kit inklusive mikrofoner, bordsstativ, inspelningsutrustning och allt som behövs för riktigt proffsiga ljudinspelningar.
  • En 360-kamera som fångar hela omgivningen samtidigt i bild eller video.
  • En 3D-skrivare för utskrifter av 3d-objekt i plast. Ställ dig i kö för utskrift eller gå vår introduktion och skriv ut dina alster själv.

Boka plats i TEKrummet via epost: flens.bibliotek@edu.flen.se (Observera att TEKintro krävs, meddela intresse via samma länk)

TEKrummet - TEKintron

Anmäl dig till något av våra TEKintron för att få tillgång till TEKrummet. Ange: Namn, ålder och vilket tillfälle du skulle vilja komma till.

Föranmäl dig och vårdnadshavare via epost till flens.bibliotek@edu.flen.se senast dagen innan.

Fritidsklubben

Vi samarbetar med Fritidsklubben i Flen för en rad roliga evenemang. Håll ögonen öppna i biblioteket, på sociala medier på Modda Sörmland och hos fritidsklubben och anmäl dig till oss för deltagande.

Studiecirklar

Vill du starta en studiecirkel och använda Flens biblioTEK för era träffar, eller har du mycket kunskap inom något område som skulle passa in i vårt TEKrum? Kontakta oss så ser vi om vi kan hitta något bra sätt att samarbeta på..

Filmskola

Vi går igenom grunder för snygga och bra filmer. Vi använder iPads, 360-kameran, mobiltelefoner och olika gratisprogramvaror för att testa på stop-motion med mera.

Anmäl dig via nodens hemsida.

Podcasting

Vill du lära dig hur man gör en podcast och publicerar den på riktigt. Välkommen till denna kurs, som också krävs för att få använda TEKrummets podcastutrustning.

Anmäl dig via nodens hemsida.