Till innehåll på sidan
Klasskamrater firar

Teknikutmaningen

En länstävling inom industrielteknik för åk 6. Sker varje år mellan 2022-2025.

Lös ett problem, bygg en prototyp och ta chansen att vinna en klassresa till Tekniska muséet i Stockholm. Här ges samtliga elever i årskurs 6 i Södermanland möjligheten att vässa sina kunskaper inom teknik och entreprenörskap och samtidigt få en inblick i hur arbetet ser ut på en riktig industri.

Teknikutmaningen är ett projekt i samverkan med Volvo CE, Ung Företagsamhet i Södermanland och Region Sörmland som en del inom Modda Sörmland. Här ges samtliga elever i årskurs sex i Södermanland möjligheten att vässa sina kunskaper inom teknik och entreprenörskap och samtidigt få en inblick i hur arbetet ser ut på en riktig industri.

Hur fungerar det?

Eleverna kommer att få ta del av ett digitalt studiebesök, filmat på Volvo CE i Eskilstuna. Här får eleverna en inblick i hur det är att arbeta i en modern industri. Studiebesöket visar också upp hur många olika yrkeskategorier det faktiskt finns i en industriverksamhet – där allt från tillverkningsarbete i fabriken, till besöksmottagare i Customer Center och vanligt ”kontorsarbete” visas upp för att ge eleverna en bredare bild över vilka arbetsmöjligheter som finns.

I slutet av studiebesöket kommer Volvo CE att presentera tre utmaningar som de har i sin verksamhet. Elevernas uppgift blir här att komma på en lösning på en av utmaningarna, samt bygga en prototyp av sitt förslag. Prototypen och en presentation av lösningen publiceras på Ung Företagsamhets hemsida och en jury från Volvo CE kommer sedan att välja ut fem vinnande bidrag. De vinnande bidragens klasser får en klassresa till Tekniska muséet och klassens lärare erbjuds en lärarkonferens anordnad av Ung Företagsamhet i Sverige.

Tävlingen sker på höstterminen en gång per år fram till år 2025. Anmäl din årskurs 6 och anta utmaningen.

Vill du som grundskollärare, rektor eller SYV läsa mer om Teknikutmaningen så kan du klicka på knappen nedan. Du behöver ha registrerat ett konto som ”verksam på grundskolan” på Ung Företagsamhets hemsida för att komma åt sidan.

För mer information kring anmälan se hemsida eller anmäl dig direkt via länken ovan.

Laddar karta
Ung Företagsamhet Södermanland

Portgatan 3

633 42 Eskilstuna