
Mälardalens Universitet
En strategisk nod som arbetar för att utveckla framtidens pedagoger och bedriva forskning inom Moddas metod och XR.
Mälardalens universitet (MDU) har campus i Eskilstuna och Västerås och är en drivande kraft för att stärka utbildning med hjälp av ny teknik och forskning. Som nod arbetar MDU med att utveckla nya sätt att lära och undervisa. Tillsammans arbetar vi för att få barn och unga att upptäcka glädjen i teknik, naturvetenskap och matematik. Genom att utveckla framtidens pedagoger och lärmetoder.
Noden består av två delar.
Lärarprogrammet (pilot)
Utveckling utav lärarprogrammet på MDU för att integrera upplevelsebaserat lärande med extended reality teknologier (XR) för ett ökat lärande. Detta sker genom lärarpiloter under 2024/2025. Satsningen innebär att även nyexaminerade lärare får en grundläggande förståelse för hur upplevelsebaserat lärande och XR-teknologi som VR och AR kan användas i skolan. Läs mer om detta här.
Forskning:
MDU har sin kärnverksamhet inom utbildning och forskning. Vid akademin för utbildning, kultur och kommunikation bedrivs utbildning och forskning inom utbildningsvetenskap. Tillsammans med Modda bedrivs forskningsinsatser som fokuserar på Moddas metod Upplevelsebaserat lärande med XR och kopplingen till ökat lärande hos elever och pedagoger.
Aktiv forskning: XRIPS: eXtended Reality In Primary School.
Ett kvalitativt forskningsprojekt där barn, lärare och lärarstudenters uppfattningar och interaktion med VR undersöks.
Publikationer förbereds för år 2025. Lärarstudenter och/eller lärares uppfattningar om VR studeras i ett vetenskapligt arbete med grund i kvalitativ intervjuforskning. Barns uppfattningar om VR och skolans praktik undersöks i ett annat arbete baserat på klassrumsobservationer och barnintervjuer. Planerade resultat publikationer beräknade under 2025-2026. Forskning kan presenteras, även med preliminära resultat, vid vetenskapliga seminarier och konferenser.
Utförare: Eva-Lena Bjursten, adjunkt och doktorand i matematikens och naturvetenskapens didaktik vid Mälardalens universitet. Hennes forskning fokuserar på programmering och Computational Thinking i teknikämnet i grundskolan, samt hur digitala teknologier påverkar undervisningen.
Robin Samuelsson, biträdande lektor i förskolepedagogik vid Mälardalens universitet. Bakgrund med forskning om förskola och digitalisering av barndom med inriktning mot lekbaserade lärandemetoder och interaktionsforskning.
Hamngatan 15
632 20 Eskilstuna