Till innehåll på sidan

Årets vinnare av Teknikutmaningen koras

Den 8:e februari hade Petter Danielsson från Modda Sörmland, Åsa Segelius från Volvo CE och Sofia Bierfelt från Ung Företagsamhet Sörmland förmånen att dela ut priser till de vinnande eleverna av Teknikutmaningen. Teknikutmaningen är en länstävling inom industriell teknik för årskurs 6 som anordnas varje år mellan 2022 – 2025.

Barn i ett klassrum som arbetar med att bygga en robot i papp

Lös ett problem, bygg en prototyp och ta chansen att vinna en klassresa till Tekniska muséet i Stockholm, så lyder beskrivningen av den årliga tävlingen Teknikutmaningen. Här ges samtliga elever i årskurs 6 i Södermanland möjligheten att vässa sina kunskaper inom teknik och entreprenörskap och samtidigt få en inblick i hur arbetet ser ut på en riktig industri.

"Teknikutmaningen ger eleverna möjligheten att praktiskt ta sig an verkliga utmaningar, vilket stimulerar teknikintresset, kreativt tänkande, problemlösning och samarbete,” säger Sofia Karlsson Bierfeldt, Projektledare grundskola, Ung Företagsamhet Södermanland.

Deltagande klasser inleder utmaningen under hösten med ett digitalt studiebesök, filmat på Volvo CE i Eskilstuna. Här får eleverna en inblick i hur det är att arbeta i en modern industri. Studiebesöket visar också upp hur många olika yrkeskategorier det faktiskt finns i en industriverksamhet. I slutet av studiebesöket presenterar Volvo CE tre utmaningar som de har i sin verksamhet, och elevernas uppgift blir sedan att komma med en lösning och bygga en prototyp av sitt förslag. Fem vinnande bidrag väljs ut av en jury från Volvo CE. Vinnarna tillkännagavs i förra veckan på plats ute på skolorna.

"Så kul att få dela ut priserna! Att se glädjen och stoltheten hos vinnarna var verkligen en höjdpunkt. Vi ser ett sådant engagemang bland unga när de får möjlighet att jobba tillsammans med verkliga utmaningar för att komma på nytänkande lösningar inom teknikområdet,” säger Petter Danielsson, utbildningsansvarig Modda Sörmland.

Vi är stolta att gratulera följande vinnare i Teknikutmaningen 2024

  • För Bästa Kreativa Idé: Grupp Mango med deras produkt Volvo Vk - vattenkraft från British Junior Primary i Eskilstuna.

  • För Bästa Presentation: Carstar med deras produkt Elvinden från Lundbyskolan i Eskilstuna.

  • För Bästa Logotyp: The Innovators med deras produkt Turbinen från Internationella Engelska Skolan i Eskilstuna.

  • För Bästa Slogan: Volvo Hjältarna med deras produkt The Water drone från Internationella Engelska Skolan i Eskilstuna.

  • För Bästa Prototyp: Volvo Jr med deras produkt VJLM - Volvo Jr Ljud Motor från British Junior Primary i Eskilstuna.

Se prototyperna på Ung Företagsamhet mässa

För de som är nyfikna på att se några av de imponerande prototyperna som tävlade, välkomnas ni varmt att besöka Ung Företagsamhets mässa på Volvo CE Arena i Eskilstuna den 14:e mars: UF-mässan 2024

Om Teknikutmaningen

Teknikutmaningen är ett projekt i samverkan med Volvo CE, Ung Företagsamhet i Södermanland och Region Sörmland som en del inom Modda Sörmland. Tävlingen sker på höstterminen en gång per år fram till år 2025. De vinnande bidragens klasser får en klassresa till Tekniska muséet. Nästa tillfälle kommer att arrangeras hösten 2024. Läs mer här: Teknikutmaningen