Årets Tech-tjej Marina Peltonen kommer från Oxelösund
Tidigare i våras utsågs Marina Peltonen från Oxelösund till Årets tech-tjej 2024 av Microsoft. 25-åriga Marina studerar idag teknisk nanovetenskap på Lunds Tekniska Högskola parallellt med en master i biomedicin på Lunds universitet. På sin fritid engagerar hon sig ideellt för att inspirera fler unga tjejer inom tech. Utmärkelsen Årets tech-tjej har delats ut i över två decennier för att inspirera tjejer att välja studier och en karriär inom tech.
”För mig är det viktigt att bryta den stereotypa bilden över vilka som jobbar inom tech. Jag har rött hår, piercingar och tatueringar och många blir förvånade när de hör vad jag studerar och är intresserad av. Det är få som tycker att jag ser ut som en traditionell forskare. Jag vill vara en förebild för dem, som precis som jag, kommer från en liten ort och har föräldrar utan universitetsbakgrund, men också de som valt en mer annorlunda bana inom tech,” säger Marina Peltonen när vi får chansen att prata med henne.
Marina utvecklade tidigt ett intresse för naturvetenskap, matematik och teknik, men berättar att det inte fanns så många förebilder att vända sig till för att utforska området under hennes uppväxt. För att göra skillnad för dagens unga lägger Marina därför en stor del av sin tid utanför studierna på ideellt engagemang, särskilt inom organisationen Unga Forskare som syftar till att främja ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, samt deras roll i samhället. Hon har varit aktiv inom organisationen sedan 2017, och sitter som ledamot i den nationella förbundsstyrelsen sedan 2020.
Hur känns det att utses till Årets tech-tjej?
”Att bli erkänd som Årets tech-tjej av Microsoft är en stor ära och en bekräftelse på att mitt engagemang för att främja mångfald och inkludering inom STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) gjort skillnad. Jag brinner för att visa mångsidigheten inom tech och jag sökte Årets tech-tjej för att betona vikten av interdisciplinär forskning inom teknikbranschen,” berättar Marina och fortsätter:
”Teknik finns överallt och även om ens intresse inte specifikt är att utveckla programvara så kan man hitta andra aspekter inom teknik som är minst lika viktiga. Utmärkelsen är således också en påminnelse om att det finns ett stort behov av att lyfta fram olika perspektiv och bakgrunder inom techbranschen, och jag känner mig ödmjuk inför möjligheten att få fortsätta driva den här frågan framåt.”
Vad med teknik, matematik och naturvetenskap är det som intresserar dig?
”Jag hade ett intresse för en mängd olika ämnen och hade svårt att bestämma mig för bara ett område. Ämnet nanoteknik verkade vara den perfekta lösningen för mig, eftersom det är interdisciplinärt och täcker ett brett spektrum av vetenskapliga områden. Jag hade hört talas om nanoteknik innan och kände att jag ville kombinera både teknik, matematik och naturvetenskap för att hitta lösningar på problem vars lösningar ligger utanför räckvidden för en enskild disciplin eller forskningsområde.”
Vad finns det för möjligheter inom området nanoteknik som lockar dig?
”Förmågan att integrera olika vetenskaper och tänkesätt ger oss verktyg för att möta och hantera de komplexa problemen som vår värld står inför. I framtiden hoppas jag arbeta i det banbrytande gränssnittet mellan ingenjörsvetenskap och medicin för att sudda ut gränserna mellan traditionella kunskapsområden för att möta de medicinska utmaningarna som vi står inför idag.”
Vad skulle du vilja säga till andra som är nyfikna på techområdet?
”Tech-världen är full av möjligheter och utvecklas snabbt. Håll dig uppdaterad genom att läsa artiklar, delta i onlinekurser och vara aktiv i tech-communityn. Var inte rädd för att prova nya saker och testa dig fram. Naturvetenskap, matematik och teknik är så otroligt breda och mångsidiga ämnen – det finns något för alla, det gäller att hitta det som intresserar just dig. Nyfikenhet och viljan av att hela tiden lära sig nya saker kommer att ta en långt.”
Något råd till den som går i grundskolan nu och som vill lära sig mer om branschen?
”Våga vara nyfiken och ställa frågor till dina lärare och vuxna som jobbar i branschen. Jag tror att det är viktigt att våga visa att man är intresserad av ämnena. Att fånga intresset redan i grundskolan och exponera barn och unga så tidigt som möjligt är viktigt för ett långsiktigt intresse. Nu kommer många inte i kontakt med teknisk undervisning förrän sent i livet vilket gör att många aldrig får möjligheten att utveckla ett långsiktigt intresse för naturvetenskap, matematik och teknik,” berättar Marina och fortsätter:
”Att vara nyfiken på forskning och teknik borde vara lika uppmuntrat som att ägna sig åt musik eller idrott på fritiden. I dagsläget finns det begränsade möjligheter att ägna sig åt naturvetenskap, matematik och teknik som fritidsintresse, utanför skolans bedömningsmallar vilket gör det svårare att tillgodose ungas intresse för STEM. Prata med dina lärare om dina intressen; de kanske kan hjälpa dig att hitta fler resurser eller projekt att arbeta med. Håll dig nyfiken, ställ många frågor och ha kul med att skapa och lösa problem!”
Stort tack Marina Peltonen för att du delar med dig av dina tankar och fantastiska råd på techområdet! Inom Modda Sörmland hoppas vi under hösten och framåt kunna hitta flera projekt att samarbeta med dig kring för att lyfta dig än mer som en given förebild inom tech för unga tjejer och killar från Sörmland.
Motiveringen från Microsoft när Marina Peltonen utsågs till Årets tech-tjej 2024:
”En tjej som lever och andas tech som en möjliggörare för att förbättra vårt samhälle. En sann inspiration för unga tjejer – att våga och att också våga gå sin egen väg. Ett stort engagemang i forskarvärlden redan från unga år och brinner för att ge alla elever i skolan möjligheten att få testa och låta sig inspireras av teknikens värld.”
Publicerad: 10 juni 2024Publicerades den 10 juni 2024