Till innehåll på sidan

Modda Sörmland nyhetsbrev #2

På Modda Sörmland fortsätter vi arbetet med att väcka barn och ungas intresse för teknik, matematik och naturvetenskap med hjälp av upplevelsebaserat lärande och XR. Här kommer en sammanfattning med uppdateringar, nyheter och statistik från oss från de senaste månaderna.

VR-headset på ett bord

Först lite statistik

  • 25 fysiska noder fördelade över hela länet.
  • 289st skolor som tagit del av Modda Sörmland.
  • Fram till idag har vi haft över 120 000 sidvisningar på vår Modda plattform.
  • Vi har utbildat 191 personer i upplevelsebaserat lärande med XR; en blandning av pedagoger, rektorer, KomTek och bibliotek.
  • Vi har 156 kvalitetssäkrade upplevelser i ’Labbet’ på hemsidan.

Vad har hänt bakom kulisserna sedan sist?

Spännande möten och samarbeten

Modda i klassrummet

  • I början på april fick ett 50-tal elever i årskurs 8 på Mariefredsskolan möjligheten att testa på VR-upplevelsen Bodyswaps. Syftet med upplevelsen är att träna och utveckla så kallade "soft skills" hos eleverna och i detta fall specifikt att öva på muntligt framförande. Läs mer: Elever på Mariefredsskolan utforskar VR-upplevelse för att stärka sin muntliga förmåga.
  • Vid Modda Sörmlands 1-årsdag i november förra året genomfördes en panel kring erfarenheter av att använda VR i klassrummet. Läs sammanfattningen och ta del av panelsamtalet här: Pedagoger om VR i klassrummet.
  • Den 23 april genomfördes nästa öppna utbildningstillfälle i upplevelsebaserat lärande med XR för grundskolelärare i Region Sörmland på plats på EdTech Flen. Datum för höstens öppna utbildningstillfällen kommer inom kort att publiceras under ’För lärare’ på hemsidan: för Lärare.

Läsning vi rekommenderar

Skolverket lyfter forskning om XR i undervisningen: ”Virtuell och förstärkt verklighet kan stödja elevers lärande och bidra till ökat intresse för naturvetenskap.” Läs hela artikeln här: Virtuell och förstärkt verklighet kan stödja elevers lärande och bidra till ökat intresse för naturvetenskap.

Har ni frågor, funderingar eller förslag till oss på Modda Sörmland? Det går nu att nå oss gemensamt på modda@regionsormland.se.

Hälsningar från Kattarina, Petter, Emelie, Sofie, Johan, Katarina och alla andra inom Region Sörmland som möjliggör Modda Sörmland